Maatschappelijk

151126LT5035

Zowel tijdens als na haar carrière als topsporter is Minke actief met haar maatschappelijke carrière bezig geweest en betrokken bij een groot aantal maatschappelijke projecten.

Minke is per 1 september 2017 directeur van stichting Spieren voor Spieren. Al sinds 2004 is Minke als (ex) topsportambassadeur betrokken bij de stichting. Spieren voor Spieren zet zich in voor kinderen met een spierziekte en richt zich op fondsenwerving door middel van partnerships, evenementen en acties vaaks in relatie tot sport. Passend bij het motto 'Gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren'. Spieren voor Spieren zet de netto-opbrengsten snel en effectief in ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en het Spieren voor Spieren kindercentrum. Het kindercentrum is in 2008 in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht opgericht ter de verbetering van het diagnosetraject en de behandeling van kinderen met een spierziekte. Daarnaast organiseert de stichting leuke activiteiten en biedt concrete hulpmiddelen voor kinderen met een spierziekte. 

Loopbaan

Na een voltooide MBO studie aan het Koning Willem 1 College in 's-Hertogenbosch volgde Minke een HBO studie aan de HES in Amsterdam. In 2001 studeerde zij af en tijdens haar sportcarrière vervulde zij verschillende commerciële functies al dan niet gericht op sport. Na het goud in Beijing vervulde Minke bijna drie jaar de functie van accountmanager Sponsoring voor de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Per 1 oktober 2011 trad zij in dienst bij De Lotto, waar zij werkzaam was op de afdeling Sport en goede doelen. Minke was verantwoordelijk voor het onderhouden van de relatie met de beneficianten (18 goede doelen en sportkoepel NOC*NSF) van De Lotto en het zichtbaar maken van het merk Lotto in de sportwereld. 

Na twee jaar is Minke vanuit de afdeling Corporate Communicatie de corporate PR en het pers- en mediabeleid van De Lotto gaan uitvoeren, tevens bleef zij aanspreekpunt voor NOC*NSF en onderhield zij de contacten met de pers als eerste woordvoerder. Tot zij begin 2015 door de KNVB werd benaderd voor de functie Manager Vrouwenvoetbal met als taak deze snelst groeiende tak binnen de KNVB en sport nummer 1 in de wereld voor vrouwen, zowel voor de top, de talentenlijn als in de breedte een stap verder te brengen. Met het EK in eigen land -WEURO2017- en de Europese titel voor de OranjeLeeuwinnen sloot zij haar periode bij de KNVB met een geweldige hoogtepunt af. 

Goede doelen

Sinds 2010 is Minke moeder van zoon Fedde en in 2013 kwam daar een tweede zoon, Lode bij. Helaas kreeg Lode na anderhalve dag een epileptische aanval en kwamen Minke en haar partner met Lode in de medische molen terecht. Vele ziekenhuisbezoeken en onderzoeken (EEG, MRI, ruggenprik, bloed- en urineonderzoek) verder werd na tien maanden in het Radboud UMC de diagnose gesteld; een afwijking op het KCNQ2 gen. Na de diagnose volgde de zoektocht naar de juiste medicatie om de epilepsie onder controle te krijgen en Lode de kans te geven zich te gaan ontwikkelen. Sinds zijn eerste verjaardag is Lode aanvalsvrij maar de achterstand in zijn ontwikkeling zowel mentaal als fysiek bleef enorm. Daarop startte de zoektocht naar de juiste plek en hulp voor Lode om hem optimaal te stimuleren. Ook die plekken en specialisten zijn gevonden en Lode heeft sindsdien enorme stappen gemaakt, maar de achterstand blijft aanzienlijk. In Nederland is weinig bekend over de afwijking op het KCNQ2 gen en wat dat betekent voor een kind en zijn omgeving. Lees op www.kcnq2.org en hier meer over deze aandoening. In de zomer van 2016 is Minke met haar gezin te zien geweest in het TV programma 'De Reunie'. Klik hier om de aflevering terug te kijken.

Op vrijwillige basis zet Minke zich in voor diverse maatschappelijke organisaties. Met name gericht op mensen en kinderen die niet vanzelfsprekend dezelfde mogelijkheden hebben als zij, dan wel vanwege een handicap of andere beperkende omstandigheden.

Minke is inmiddels zo’n zes jaar ambassadeur van het Liliane Fonds. Het Liliane Fonds biedt rechtstreekse en persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden om hen te laten 'meedoen' in de maatschappij. In 2008 reisde Minke af naar Kenia om de projecten en kinderen die gesteund worden door het Liliane Fonds te bezoeken.

Onder het motto: 'geef om gewone wensen van speciale mensen!' steunt Minke als ambassadeur de Stichting Vrienden van Cello. Ook u kunt eenvoudig helpen dromen uit te laten komen.

Mooi zo goed zo koppelt de energie en creativiteit van bewoners en vrijwilligers van 's-Hertogenbosch aan de expertise en capaciteiten van bedrijven en instellingen en creëert op deze manier partners in sociale sponsoring. 

Tot slot is Minke lid van de Raad van Advies van De Sportmaatschappij. De Sportmaatschappij is opgericht door (oud)tophockeysters Sylvia Karres en Arlette van der Meulen-van Cleeff om topsporters te helpen in hun maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling zowel na als naast hun top sportcarrière. Minke ondersteunt dit initiatief en zet zich in om zoveel mogelijk (oud)topsporters bewust te maken van de impact die topsport heeft op anderen, maar met name op hun eigen toekomst.

logo-liliane-fonds

  logo-mooi-...
  logo-vrienden-van-cello
spieren_logo-1_270_155