Maatschappelijk

0008-lvfphotography.com-4957

Zowel tijdens als na haar carrière als topsporter is Minke actief met haar maatschappelijke carrière bezig geweest en betrokken bij een groot aantal maatschappelijke projecten.

Per 1 september 2017 is Minke directeur van stichting Spieren voor Spieren. Al sinds 2004 is zij als (ex) topsportambassadeur betrokken bij de stichting. Spieren voor Spieren zet zich in voor kinderen met een spierziekte en richt zich op fondsenwerving door middel van partnerships, evenementen en acties vaak in relatie tot sport. Passend bij het motto 'Gezonde spieren zetten zich in voor zieke spieren'. Spieren voor Spieren zet de netto-opbrengsten snel en effectief in ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het UMC Utrecht, de plek in Nederland voor de beste diagnose, behandeling en zorg voor kinderen met een spierziekte. Daarnaast organiseert de stichting leuke activiteiten en biedt concrete hulpmiddelen voor kinderen met een spierziekte.

Loopbaan
Na een voltooide MBO studie aan het Koning Willem 1 College in 's-Hertogenbosch volgde Minke een HBO studie aan de HES in Amsterdam. In 2001 studeerde zij af en tijdens haar sportcarrière vervulde zij verschillende commerciële functies al dan niet in relatie tot sport. Na het goud in Beijing vervulde Minke bijna drie jaar de functie van accountmanager Sponsoring voor de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Per 1 oktober 2011 trad zij in dienst bij De Lotto, waar zij eerst werkzaam was op de afdeling Sport en Goede doelen en later op de afdeling Corporate Communicatie als Manager Sport en PR.

Tot zij begin 2015 door de KNVB werd benaderd voor de functie Manager Vrouwenvoetbal met als taak deze snelst groeiende tak binnen de KNVB en sport nummer 1 in de wereld voor vrouwen, zowel voor de top, de talentenlijn als in de breedte een stap verder te brengen. Met het EK in eigen land -WEURO2017- en de Europese titel voor de OranjeLeeuwinnen sloot zij haar periode bij de KNVB met een geweldige hoogtepunt af.  

Sport
Minke gelooft in de kracht van sport in de volle breedte en zet zich daarom graag in voor organisaties die sport inzetten om de samenleving vooruit te helpen.

Op 2 maart 2018 is Minke toegetreden als lid van de Raad van Toezicht van BrabantSport. BrabantSport heeft als missie; Brabant beter maken door sport. Quote uit het persbericht: “Ik heb altijd ongelooflijk veel plezier beleefd aan sport. Zowel als kind in de recreatiesport als later in de topsport. Sport heeft mij veel gebracht. Daarom lever ik er graag een bijdrage aan dat anderen dit ook zo kunnen beleven. Zowel unieke sporters, breedtesporters als topsporters.” 

Minke is tevens lid van de Raad van Advies van De Sportmaatschappij. De Sportmaatschappij is opgericht door (oud)tophockeysters Sylvia Karres en Arlette van der Meulen-van Cleeff om topsporters te helpen in hun maatschappelijke en persoonlijke ontwikkeling zowel na als naast hun top sportcarrière. Minke ondersteunt dit initiatief en zet zich in om zoveel mogelijk (oud)topsporters bewust te maken van de impact die topsport heeft op anderen, maar met name op hun eigen toekomst. 

Goede doelen
Sinds 2010 is Minke moeder van zoon Fedde en in 2013 kwam daar een tweede zoon, Lode bij. Helaas kreeg Lode na anderhalve dag een epileptische aanval en kwamen Minke en haar partner met Lode in de medische molen terecht. Vele ziekenhuisbezoeken en onderzoeken (EEG, MRI, ruggenprik, bloed- en urineonderzoek) verder werd na tien maanden in het Radboud UMC de diagnose gesteld; een afwijking op het KCNQ2 gen. Na de diagnose volgde de zoektocht naar de juiste medicatie om de epilepsie onder controle te krijgen en Lode de kans te geven zich te gaan ontwikkelen. Sinds zijn eerste verjaardag is Lode aanvalsvrij maar de achterstand in zijn ontwikkeling zowel mentaal als fysiek bleef enorm. Daarop startte de zoektocht naar de juiste plek en hulp voor Lode om hem optimaal te stimuleren. Ook die plekken en specialisten zijn gevonden en Lode heeft sindsdien enorme stappen gemaakt, maar de achterstand blijft aanzienlijk. In Nederland is weinig bekend over de afwijking op het KCNQ2 gen en wat dat betekent voor een kind en zijn omgeving. Lees op www.kcnq2.org en hier meer over deze aandoening. In de zomer van 2016 is Minke met haar gezin te zien geweest in het TV programma 'De Reunie'. Klik hier om de aflevering terug te kijken.

Op vrijwillige basis zet Minke zich in voor diverse maatschappelijke organisaties. Met name gericht op mensen en kinderen die niet vanzelfsprekend dezelfde mogelijkheden hebben als zij, dan wel vanwege een handicap of andere beperkende omstandigheden.

Minke is inmiddels is sinds 2006 ambassadeur van het Liliane Fonds. Het Liliane Fonds biedt rechtstreekse en persoonsgerichte hulp aan kinderen en jongeren met een handicap in ontwikkelingslanden om hen te laten 'meedoen' in de maatschappij. In 2008 reisde Minke af naar Kenia om de projecten en kinderen die gesteund worden door het Liliane Fonds te bezoeken.

Onder het motto: 'geef om gewone wensen van speciale mensen!' steunt Minke als ambassadeur de Stichting Vrienden van Cello. Ook u kunt eenvoudig helpen dromen uit te laten komen.

Mooi zo goed zo koppelt de energie en creativiteit van bewoners en vrijwilligers van 's-Hertogenbosch aan de expertise en capaciteiten van bedrijven en instellingen en creëert op deze manier partners in sociale sponsoring. 

spieren_logo-1

 
brabant-sport
  logo-mooi-zo-goed-zo

logo-liliane-fonds

  logo-vrienden-van-cello